ZAPEWNIENIE ŻYWNOŚCI W SYTUACJACH KRYZYSOWYCH.

Żywność, dostęp do niej i zapasy.

Czy byłeś kiedyś głodny?

Najpierw czujemy pusty żołądek, któremu towarzyszy burczenie w brzuchu. W miarę upływu czasu zaczynamy odczuwać jego ścisk. Nie możemy przestać myśleć o jedzeniu. Nagle objawy ustępują. Nie czujemy łaknienia, ale to wcale nie jest dobry znak.  Nasze ciało przygotowuje się na sytuację braku  pożywienia. Zamiast tego zaczyna spalać tłuszcz.

Zaczynamy odczuwać zawroty głowy, opuszczają nas siły. Ciągle nam towarzyszą skurcze żołądka. Wkrótce nasz organizm już nie tylko spala tłuszcz, ale i nasze mięśnie.
Robi tak, aby zabezpieczyć funkcjonowanie przede wszystkim układu nerwowego. Poziom magnezu staje się niebezpiecznie niski.

Czujemy się coraz słabsi. Serce zaczyna bić wolniej, mięśnie zanikają. Wkrótce nie jesteśmy już w stanie w pełni kontrolować nóg i rąk.

Źle to brzmi, prawda?

Wniosek z tego wypływa taki, że bez względu, czy mamy do czynienia ze zwykłą codziennością, z katastrofą, załamaniem gospodarczym, czy stanem wojny do przetrwania jest niezbędna żywność, i to dużo.

Albo wyobraźmy sobie następującą sytuację:

Głód przetacza się przez miasto jak zaraza. Dzieci umierają z głodu. Wszyscy jesteście w głównej sypialni, ukrywając się, bez światła, Internetu i ciepła.

Od czasu do czasu jesteś zaskoczony strzałami i krzykami, ale starasz się nie pokazać, jak bardzo jesteś przerażony.

Już masz otworzyć jedną z ostatnich puszek tuńczyka, kiedy słyszysz silne łomotanie do drzwi i ktoś krzyczy:

Hej, sąsiedzie, jesteś tam? To ja, Wojtek. Masz jakieś jedzenie? Niech ktoś mi pomoże! Moje dziecko nie jadło od dwóch dni, a moja żona jest chora! Jestem zdesperowany!

Wszyscy zastygają i patrzą na ciebie. Znasz Wojtka od trzydziestu pięciu lat. Chodziłeś z nim razem do liceum i byłeś jego świadkiem, kiedy ożenił się z Małgosią. A teraz jego rodzina potrzebuje pilnej pomocy.

Co robisz?

Część z was chce otworzyć drzwi i wpuścić go do środka, aby podzielić się jedzeniem, wodą i lekarstwami.

Ale coś ci mówi, że to zły pomysł.

Wiesz, że masz jedzenie na zaledwie kilka dni, a dzielenie go z inną rodziną oznacza, że ​​wszyscy lada moment będziecie głodować.

Gdy twoja żona patrzy na ciebie ze łzami w oczach, szepczesz:

„Nic nie możemy zrobić . Będziemy musieli siedzieć cicho, dopóki nie odejdzie.

„Ale tato, musimy im pomóc!” jedno z twoich dzieci odpowiada.

– Nie możemy, synu. Jeśli im pomożemy, to będzie nasz koniec”.

Patrzysz mu w oczy, starając się nie rozpłakać . Robisz wszystko, co w twojej mocy, aby zachować spokój, ale w środku jesteś zdruzgotany .

„Dlaczego wcześniej nie zrobiłem zapasów żywności?” , mówisz do siebie.

Nagle uświadamiasz sobie, że nawet jeśli masz jedzenie na około tydzień, twoja woda zniknie do jutra. Teraz naprawdę panikujesz.

Zdajesz sobie sprawę, że jeśli w najbliższym czasie wszystko nie wróci do normy, wkrótce będziesz i ty zmuszony dołączyć do sąsiada w poszukiwaniu świeżej wody i jedzenia.

Nawet nie masz zestawu do oczyszczania wody, którą ewentualnie możesz znaleźć.

CZAS POMYŚLEĆ O ZAPASACH ŻYWNOŚCI NA SYTUACJE NADZWYCZAJNE!

W dzisiejszych czasach temat niedoborów żywności  może wydawać się mało realistyczny. Przecież jest tak wiele i tak dobrze zaopatrzonych sklepów. Ale przypomnij sobie, że był taki moment, gdy doświadczyłeś braku produktu spożywczego, który chciałeś kupić. Idziesz do sklepu i zauważasz, że poszukiwany produkt nie znajduje się na półce z powodu wycofania lub jakiejś innej okoliczności. Są to co prawda niedobory tylko na małą skalę, które generalnie nie wpływają na poziom naszej dostępności do pożywienia. Rodzi się jednak pytanie, jakie najczęstsze wydarzenia  mogą spowodować taki niedobór żywności, który już nie będzie dla nas bez znaczenia. W jaki sposób zabezpieczyć się, aby ten problem dotyczył nas w jak najmniejszym stopniu.

CZYNNIKI NATURALNE. 

Natura jest dość potężną siłą, której nie doceniamy. Susza, powodzie, klęska nieurodzajów, zbyt mało owadów zapylających rośliny, choroby roślin i zwierząt, atak szkodników roślin. To tylko niektóre z nich.

O ile żywność nie jest uprawiana w pomieszczeniach, to pogoda odgrywa ogromną rolę w produkcji i dostępności plonów. Za dużo lub za mało jakiejkolwiek pogody może zaszkodzić uprawom. Za dużo słońca, za mało słońca. Za dużo deszczu, za mało deszczu. 

Podczas, gdy nowoczesne metody nawadniania pozwalają na mniejsze uzależnienie niektórych pól od wody deszczowej, woda wykorzystywana na tych polach jest skądś pompowana. Susza, która jest wystarczająco powszechna, w końcu dotknie nawet tych pól. 

Wzorce pogodowe stały się bardziej nieprzewidywalne i na przykład częściej występują silne burze. Burze o dużej sile mogą zaszkodzić produkcji żywności lub utrudnić dostarczenie żywności do obszaru dotkniętego skutkami opadów i wyładowań. 

INFRASTRUKTURA DOSTAW.

Nasza duża populacja jest utrzymywana dzięki istnieniu i funkcjonowaniu infrastruktury produkcji i dostaw żywności. Samoloty, statki, pociągi, ciężarówki przez całą dobę, 7 dni w tygodniu są wykorzystywane, aby zaspokoić zapotrzebowanie na żywność. 

Większość sklepów spożywczych jest w dużej mierze uzależniona od regularnych, prawie codziennych dostaw, aby utrzymać zapasy na półkach. Każde zakłócenie tego łańcucha dostaw może mieć katastrofalne skutki.

Ogromne niebezpieczeństwo wynika z faktu, ze wszystko, co negatywnie wpływa na sieć energetyczną lub na systemy komputerowe może mieć katastrofalne w skutkach znaczenie nie tylko na funkcjonowanie łańcucha dostaw i dystrybucję żywności. Wirus komputerowy, kryzys gospodarczy lub finansowy, fizyczne ataki na infrastrukturę, sabotaż, działania militarne powodują zatrzymanie tego procesu.  

NAJLEPSZE SPOSOBY PRZYGOTOWANIA SIĘ NA NIEDOBORY ŻYWNOŚCI.

Najlepszym sposobem radzenia sobie z niedoborem żywności jest wcześniejsze podjęcie odpowiednich środków zaradczych. 

Oto najważniejsze z nich.

1. KONSERWY, NIE TYLKO MIĘSNE.

Towary w puszkach są świetną formą przechowywania żywności. Mogą nadawać się do spożycia nawet przez kilka lat. Zdecydowanej większości z nich nie trzeba przygrzewać bezpośrednio przed spożyciem.

Chodzi nie tylko o konserwy mięsne, ale i o zupy, owoce, warzywa.

Zatem w domu, mieszkaniu powinniśmy stworzyć wolną przestrzeń do przechowywania konserw. Powinno to być miejsce suche, ciemne i chłodne. 

Dobrze mieć także pod ręką kilka otwieraczy do puszek.

2. SAMODZIELNA UPRAWA ROŚLIN.

Budowa ogrodu lub hodowla zwierząt zapewni Ci największą kontrolę nad jakością i dostępnością świeżej żywności. 

W zależności od ilości żywności, która wyrosła, warto byłoby poznać metody jej przechowywania. Konserwowanie to wspaniały sposób na magazynowanie nadmiaru żywności przez miesiące i lata. Wymaga to ponoszenia kosztów początkowych, ale wiele przedmiotów, które przy okazji kupujemy teraz, na przykład szklane słoiki z sosami, owocami nadają się do wielokrotnego użytku, także do przygotowywania zapasów żywności.

Uprawa roślin spożywczych będzie wymagała odpowiedniego miejsca, czasu, zaangażowania i pieniędzy. Ale dla tych, którzy mogą, jest to prawdopodobnie jeden z najlepszych sposobów radzenia sobie z niedoborem żywności, ponieważ są to źródła odnawialne

3. ARTYKUŁY SPOŻYWCZE WYSTĘPUJĄCE W PRZYRODZIE NA DZIKO.

Gdy nabędziemy nieco wiedzy, sami będziemy zaskoczeni, ile wokół nas jest jedzenia, którego wcześniej nie zauważaliśmy.
Może to być świetny sposób na uzupełnienie diety podczas niedoboru żywności. 
Dobrze jest skorzystać z podręcznika, który opisuje jadalne produkty rosnące na dziko.

4. INNE PRODUKTY ŻYWNOŚCIOWE, KTÓRE WARTO MAGAZYNOWAĆ.

Kiedy pojawia się niedobór żywności, większość ludzi ma tendencję do skłaniania się ku produktom, które mają krótki okres przydatności do spożycia na przykład do pieczywa, nabiałów, jaj i tak dalej. Najlepszym jednak posunięciem jest zbieranie suchych towarów oraz tych, które mają dłuższy okres przydatności do spożycia. Nie tylko konserwy, ale również, makarony, ryż, suszona fasola oraz składniki takie jak mąka, drożdże, mleko w proszku lub skondensowane. 

Jeśli Twoja wiedza o długości istniejącej sytuacji kryzysowej jest pewna i uważasz, że może ona jeszcze trwać tygodnie lub miesiące, to będziesz musiał podjąć decyzję o przesunięciu środków finansowych. Umożliwi ci to zakup większej ilości żywności do zmagazynowania.

Kupowanie towarów na wczesnym etapie kryzysu jest kluczowe. Bowiem w zależności od stopnia niedoborów sklepy mogą wprowadzić limity sprzedaży

5. RACJONOWANIE ŻYWNOŚCI.

Jest to temat, o którym większość ludzi nie lubi myśleć i jest szczególnie trudny do podjęcia w planach z  uwzględnieniem bliskich. 
Najlepiej zastanowić się nad tym jak najwcześniej, aby jedzenie trwało jak najdłużej.
Takie plany nie są miłe, ale w pewnym momencie trzeba będzie o nich pomyśleć. 

6. NARZĘDZIA DO ZDOBYWANIA POŻYWIENIA.

Jeśli niedobór żywności trwa wystarczająco długo, być może będziesz musiał wyruszyć na łono natury, aby zdobyć coś do jedzenia.  Narzędzia łowieckie, takie jak broń palna, łuki i strzały, wnyki, pułapki i materiały wędkarskie to przedmioty, które powinieneś mieć i wiedzieć, jak z nich korzystać. Zaopatrz się w nie koniecznie.

Wygląd zapalniczki magnezowej. Kadr z filmu Andrzeja Wajdy p.t. "Survival rozpalanie ognie"

Należy jednak pamiętać o kilku kwestiach. Po pierwsze, uświadom sobie, że w tego typu sytuacji nie tylko Ty masz pomysł na polowanie lub łowienie ryb. Wiele innych osób będzie myślało podobnie. Oznacza to, że twoje szanse na zdobycie jakiejkolwiek zwierzyny łownej zostaną zmniejszone, a twoje osobiste bezpieczeństwo, zwłaszcza jeśli masz przy sobie jakąkolwiek zwierzynę łowną lub ryby nie do końca może być zapewnione.

Po drugie, przestrzegamy przed luźnym założeniem, że możesz polować lub łowić ryby na każdym terenie, po którym zdarzy ci się wędrować. Już w normalnych czasach właściciele ziemscy mają okropne spojrzenie na intruzów. A co dopiero w sytuacji kryzysowej. Z całą pewnością w celu ochrony siebie i swojej rodziny w najmniejszym stopniu nie będą  tolerować obcych osób na swoich włościach. Więc, albo najpierw uzyskaj pozwolenie, albo pozostań na ziemi publicznej.   

Ostatnią rzeczą jest to, że lepiej będzie skoncentrować się na małej i średniej zwierzynie. A to dlatego, że gruba zwierzyna jest trudniejsza do upolowania, że więcej osób będzie chętnych na jej zdobycie, że jej populacja jest mniejsza i że trzeba wiedzieć, jak przetwarzać i konserwować w szybki sposób duże ilości mięsa.

Uwagi końcowe.

Reasumując, tak naprawdę niewiele trzeba, aby rozpocząć tworzenie zapasów żywności w racjonalny sposób. Ale jakkolwiek lub kiedykolwiek to się stanie, to zależy wyłącznie od Ciebie. 

COPYRIGHT 2021